מהי אבנית בשיניים איך היא משפיעה על בריאות הפה?
אבנית היא שכבה קשה של משקעים המצטברים על פני השן והיא מורכבת בעיקר ממינרלים כמו סידן ופוספט. היא נוצרת כתוצאה מהצטברות של רובד החיידקים (פלאק) על השיניים לאורך זמן. כאשר הפלאק אינו מוסר כראוי בעזרת צחצוח שיניים, הוא מתקשה בהדרגה והופך לאבנית. הצטברות האבנית על השיניים עלולה לגרום לשורה של בעיות בריאותיות בחלל הפה. ראשית, האבנית מהווה כר פורה להתרבות חיידקים מזיקים אשר גורמים לדלקות חניכיים ולריח רע מהפה. שנית, צבע השיניים הופך בהדרגה לצהוב או חום כתוצאה מהמשקעים הנספחים לאמייל. כמו כן, האבנית מקשה על ניקוי יסודי של השיניים ועלולה להוביל להתפתחות עששת ולנזקים נוספים.
ישנם מספר סימנים אופייניים אשר יכולים להעיד על הצטברות אבנית על השיניים: שינוי בצבע השיניים – הופעת גוון צהבהב או חום, משטח מחוספס ולא חלק בעת העברת הלשון על פני השיניים, ריח רע מהפה למרות צחצוח סדיר ודימום מהחניכיים בזמן הצחצוח או השימוש בחוט דנטלי. אז אם אתם מתגעגעים לחיוך לבן בריח מנטה, תשמחו לדעת שיש שיטות לניקוי אבנית בשיניים בבית. המשיכו לקרוא ותגלו מה הסיבות להיווצרות האבנית וכיצד ניתן להסיר אותה בעצמכם.
הגורם העיקרי להצטברות אבנית הוא חוסר הקפדה על היגיינת פה נאותה. כאשר לא מבצעים צחצוח יסודי ושימוש בחוט דנטלי באופן יומיומי, נותרים על פני השן שאריות מזון וחיידקים אשר הופכים בהדרגה לפלאק ולאבנית. גם צריכה מוגברת של מזונות ומשקאות עתירי סוכר תורמת להתפתחות האבנית, שכן הסוכר מהווה מצע להתרבות החיידקים בחלל הפה. בנוסף, מחסור בסידן ובפוספט בתפריט היומי עלול להחליש את האמייל ולהגביר את קצב היווצרות האבנית. גם תופעות של יובש בפה וחוסר ייצור מספק של רוק, כתוצאה ממחלות או נטילת תרופות מסוימות, מגדילים את ההסתברות להצטברות הפלאק והאבנית. אז מה השיטות לניקוי אבנית בשיניים בבית?
דרכים ביתיות להסרת אבנית
אף על פי שהדרך היעילה ביותר להיפטר מאבנית היא באמצעות טיפול להסרת אבנית במרפאת השיניים, ישנן מספר שיטות טבעיות אותן ניתן ליישם בבית על מנת לרכך את האבנית ולהקל על הסרתה. חשוב לציין כי שיטות אלו אינן תחליף לטיפול מקצועי, אך הן יכולות לסייע בשמירה על היגיינת הפה בין ביקור לביקור אצל הרופא. להלן 3 שיטות מעולות להסרת אבנית בשיניים בטיפול ביתי, פשוט ומהיר.
1. צחצוח שיניים במשחת שיניים מיוחדת
בחרו במשחת שיניים המכילה מלח אבן (sodium bicarbonate) או פחם פעיל (activated charcoal). החומרים הללו מסייעים בספיגת הלכלוך והפלאק מפני השן ומקלים על הסרת האבנית. צחצחו עם המשחה הנבחרת פעמיים ביום למשך כדקה, תוך הקפדה על תנועות סחרור והברשה עדינה.
2. צחצוח שיניים בסודה לשתייה או במיץ לימון ומלח
ערבבו כפית סודה לשתייה עם מספיק מים על מנת ליצור משחה. ניתן להוסיף גם טיפה של מיץ לימון טרי. בעזרת מברשת שיניים רכה, צחצחו בעדינות את כל שטח השן ובמיוחד לאורך קו החניכיים. לאחר מכן שטפו את הפה היטב. ניתן לחזור על התהליך 2-3 פעמים בשבוע.
לחלופין, תוכלו לערבב כפית מיץ לימון עם כפית מלח ולהשתמש בתערובת על מנת לצחצח בעדינות את השיניים. הלימון מכיל חומצה לימונית אשר מרככת את האבנית, בעוד המלח משמש כחומר שפשוף עדין.
3. שטיפת הפה בג'ל אלוורה
ג'ל אלוורה ידוע בסגולותיו האנטיספטיות המונעות התרבות חיידקים בחלל הפה. בנוסף, הוא מכיל רכיבים כמו ויטמינים ומינרלים החיוניים לבריאות השיניים והחניכיים. שטפו את הפה עם ג'ל אלוורה טהור למשך דקה בכל פעם, פעמיים ביום. ניתן גם למרוח את הג'ל ישירות על השיניים ולהשאיר למשך 5 דקות לפני שטיפה.
דרכים ביתיות למניעת הצטברות אבנית
מלבד הסרת אבנית קיימת, חשוב לנקוט צעדים יומיומיים על מנת למנוע את הצטברותה מלכתחילה. שילוב של הרגלי היגיינה נכונים ושמירה על תזונה מאוזנת יכולים למזער באופן משמעותי את היווצרות הפלאק והאבנית על פני השן.
4. צחצוח שיניים קבוע ושימוש בחוט דנטלי
הקפידו לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, למשך 2 דקות בכל פעם. השתמשו במברשת שיניים רכה ובמשחה עם תכולת פלואוריד מתאימה. בצעו תנועות סחרור עדינות על כל שטח השן, כולל לאורך קו החניכיים ומאחורי השיניים האחוריות. בנוסף, השימוש היומיומי בחוט דנטלי מאפשר לחדור לחריצים שבין השיניים ולנקות את האזורים אליהם המברשת אינה מגיעה.
5. אכילת פירות וירקות
פירות וירקות טריים, במיוחד כאלו בעלי מרקם פריך וסיבי (תפוחים, גזר, סלרי), מסייעים "לקרצף" את פני השן באופן טבעי בזמן הלעיסה. הם גם מעודדים ייצור רוק, אשר שוטף את השיניים ומנטרל חומציות בחלל הפה. הקפידו לכלול פירות וירקות בתפריט היומי שלכם.
6. שתיית מספיק מים
שתיית מים מספקת לאורך היום מאפשרת לשטוף את הפה ולהסיר שאריות מזון ופלאק. בנוסף, מים מכילים מינרלים טבעיים כמו סידן ופלואוריד התורמים לחיזוק האמייל. מומלץ לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום ולהעדיף מים על פני משקאות ממותקים ומוגזים.
סיכום
אף על פי שניקוי אבנית בשיניים בבית אפשרי בהחלט, אין בטיפול הביתי תחליף לביקורים סדירים אצל רופא השיניים והשיננית. מומחי בריאות הפה מצוידים בכלים ובטכנולוגיות מודרניות להסרה יעילה ובטוחה של אבנית, ויכולים להתאים תוכנית טיפול אישית לצרכים הספציפיים של המטופל. ניקוי אבנית מקצועי במרפאת שיניים, לצד טיפוח הרגלים נכונים של היגיינת פה בבית ותזונה מאוזנת, הם המפתח לשמירה על שיניים ולסת בריאות ולמניעת בעיות חניכיים וריח רע מהפה לאורך זמן.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.
אבנית בשיניים היא בעיה נפוצה המשפיעה על בריאות הפה והשיניים של רבים. אם אתם רוצים לצאת למסיבה ולהרגיש הכי יפים וריחניים אבל מתבאסים מהמצב השיניים שלכם – המאמר הזה בשבילכם. אף על פי שהטיפול המקצועי אצל רופא השיניים הוא היעיל ביותר, ישנן מספר שיטות ביתיות פשוטות לניקוי אבנית בשיניים בבית שיכולות לסייע בהפחתת האבנית ובשמירה על היגיינת פה טובה. בואו נראה יחד מה הסיבות להיווצרות אבנית, ולפיהן נציע דרכים מעשיות לניקוי אבנית בשיניים בבית, תוך הדגשת חשיבות המניעה והטיפול השוטף.